#MenganyamNusa: Ingatan Ratifikasi Perlembagaan Malaysia | Kawah Buku x Institut Nyala 29 September 2021

Perlembagaan merupakan undang-undang asas dan sumber tertinggi perundangan bagi sesebuah negara moden. Perlembagaan menyediakan corak kerajaan dan perincian kepada pengagihan kuasa antara pelbagai badan kerajaan dan had-had kerajaan ke atas yang ditadbir. Undang-undang asas ini yang ada dalam kebanyakan negara telah berkembang melalui proses sejarah yang panjang dan boleh dijejaki ke masa silam. Pada zaman moden perlembagaan adalah suatu penyataan perwakilan kepada keinginan kolektif rakyat. Begitu hal-nya turut berlaku dalam negara moden bernama Malaysia. Perlembagaan Persekutuan Malaysia tidak terbentuk dalam hampawa. Ada konteks dan proses sejarah yang panjang, malah mungkin boleh dijejak sedari beratus tahun dulunya. Selembar kertas perlembagaan tersebut, menjadi petunjuk asas kepada aspirasi, cara bertatih, suara paling dalam, lunak impian segenap warga yang mendiami ranah bernama Malaysia. Tanggal 27 Ogos 1957, lembaran perundangan ini berjaya diratifikasi dan “came into force”. Bermula dari tarikh kemerdekaan sehingga ke hari ini, lembaran tersebut sudah mengalami beberapa pindaan—semuanya atas maksud untuk menyesuaikan pada konteks semasa, hal berbangkit, dan keadaan tertentu yang memerlukan kepada sebuah pindaan.

Menerusi siri #MenganyamNusa, bersempena tarikh ratifikasi tersebut, kita membuat ingatan kembali, menelusur jalan-jalan sejarah sehingga lembaran perundangan ini diratifikasi bersama DUA orang peguam, iaitu GK Ganesan (GKtv) dan Azira Aziz (Messrs Azira Aziz), menyelongkar sisi-sisi yang mungkin jarang kedengaran. Perbincangan ini penting, sekurangnya itu yang kami fikir, kepada usaha pembinaan identiti Bangsa Malaysia.

Bual bicara ini ditayangkan secara langsung pada 27 Ogos 2021 bersempena sambutan bulan kemerdekaan dan Hari Malaysia. Klip video penuh boleh ditonton menerusi saluran Youtube Kawah Buku.