#MenganyamNusa: Orang Asli dalam Naratif Kemerdekaan | Kawah Buku x Institut Nyala 29 September 2021

Catatan sejarah merekodkan Orang Asli mempunyai kedudukan penting dalam unit politi keRAJAan Melayu sebelum kolonial menjarah Tanah Melayu. Peranan penting yang dimainkan dalam membekalkan sumber alam kepada orang Melayu untuk didagang menjadikan orang darat dan orang laut menjalin kerjasama yang istimewa bersama pembesar keRAJAan pada ketika itu. Pada suatu ketika juga, Orang Asli mempunyai kedudukan yang tinggi dalam struktur kepimpimpinan masyarakat, seumpama Biduanda Waris di Negeri Sembilan. Namun menjengah 60 tahun tahun selepas merdeka, naratif ini telah lenyap sama sekali. Naratif gantinya adalah penindasan dan perlawanan dengan tangan yang diikat dalam mempertahankan hak, identiti dan warisan Orang Asli. Justeru persoalan yang besar, dalam pada Malaysia mengecapi sebuah kemerdekaan—dan segala nikmat sentosanya, di manakah Orang Asli di balik sela-sela perjalanan panjang naratif pembebasan ini?

Perbincangan ini, membuka tirai #MenganyamNusa, membawakan dua orang narasumber dari Suku Semai iaitu Dayoung Shaniera Seliman dan  Mahat Akiya, yang sudah acap kali menimbulkan soal yang sama. Hari ini kita belum ketemu sebarang jawapan, atau mungkin sudah ada, tetapi sisi-sisi lain pula tidak membantu untuk mengubah kembali naratif pembebasan ini. Kami mengajak pendengar turut serta dalam perbincangan ini, bertanyakan soalan, melemparkan pandangan, dengan harapan sebuah kesedaran boleh dirungkai dan dijadikan suatu loncatan untuk perubahan boleh berlaku.

Bual bicara ini ditayangkan secara langsung pada 22 Ogos 2021 bersempena sambutan bulan kemerdekaan dan Hari Malaysia. Klip video penuh boleh ditonton menerusi saluran Youtube Kawah Buku.