Out of stock

Sejarah Ringkas Masa: Dari Letupan Besar ke Lohong Hitam

STEPHEN WILLIAM HAWKING (b. 1942 – d. 2018) was an English theoretical physicist, cosmologist, and author, who was director of research at the Centre for Theoretical Cosmology at the University of Cambridge at the time of his death. He was the Lucasian Professor of Mathematics at the University of Cambridge between 1979 and 2009.

Terjemahan daripada judul asal A Brief History of Time: From the Big Bang to the Black Holes oleh ABD. KHALIK SULAIMAN

DBP (Cetakan Pertama, 2001)
254 halaman

RM37.00

Out of stock

Sejarah Ringkas Masa: Dari Letupan Besar ke Lohong Hitam ialah terjemahan yang sah oleh Abd. Khalik Hj. Sulaiman daripada buku A Brief History of Time: From the Big Bang to the Black Holes oleh Stephen Hawking yang diterbitkan oleh Bantam Books.

Penulis mengambil keputusan untuk mencuba dan menulis sebuah buku popular tentang ruang dan masa selepas saya menyampaikan kuliah-kuliah Loeb di Harvard pada tahun 1982. Pada masa itu, telah ada sejumlah buku tentang alam semesta yang awal dan lohong hitam, daripada buku yang ditulis oleh Steven Weinberg, The First Three Minutes, hinggalah kepada yang amat teruk, yang penulis enggan nyatakan. Walau bagaimanapun penulis merasakan bahawa tidak satu pun daripada buku-buku tersebut benar-benar mengutarakan persoalan-persoalan yang menggerakkan penulis untuk membuat kajian dalam kosmologi dan teori kuantum: dari manakah alam semesta berasal? Bagaimana dan kenapa ya ia bermula? Adakah alam semesta akan berakhir, dan jika demikian, bagaimana?

Soalan-soalan ini menarik perhatian kita semua. Tetapi, sains moden amat teknikal sehinggakan hanya sebilangan kecil pakar sahaja yang mampu menguasai penggunaan matematik untuk menerangkannya. Lantaran itu, idea-idea asas tentang asal usul dan kesudahan alam semesta boleh dinyatakan dalam bentuk tanpa matematik yang boleh difahami oleh mereka yang tidak mempunyai pendidikan saintifik. Inilah yang penulis cuba lakukan dalam buku ini.

Adakah permulaan masa? Bolehkan masa berputar? Adakah alam semesta infiniti atau adakah ia mempunyai sempadan?

Ini hanyalah beberapa soalan yang diutarakan dalam sebuah maha karya yang mendapat sanjungan antarabangsa yang bermula dengan ulasan terhadap teori-teori besar tentang kosmos dari Newton ke Einstein, sebelum menerobos ke dalam rahsia-rahsia yang masih tersimpul di persada ruang masa.’

Weight0.215 kg
Dimensions11.5 × 1.5 × 18.4 cm
Author(s)

,

Format

Language

Publisher

Year Published

  1. Kawah Buku

    “Ahli fizik teori kita yang unggul”—Independent

  2. Kawah Buku

    “Satu-satunya buku astrofizik yang paling baik untuk pembaca awam.”—Booklist

  3. Muhammad Luqman (verified owner)

  4. Anonymous (verified owner)

  5. Anuar King (verified owner)

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.