Mukadimah

IBN KHALDUN (1331-1406) adalah sosok pemikir, filsuf, penulis, ahli sosiologi, dan politikus besar Islam yang hidup sekitar abad ke 14.

Terjemahan oleh Sidang Penterjemah DBP

Biblio Press & DBP (Cetakan keempat, 2024)
lxviii + 626 halaman

RM90.00

In stock

Kitab Mukadimah merupakan jilid pertama daripada kitab yang lebih besar, iaitu Kitab al-‘Ibar, sebuah percubaan Ibn Khaldun untuk menulis sejarah universal umat manusia sepanjang sejarah yang diketahui dan mampu diakses oleh beliau. Bukan itu sahaja, sebelum bermula menghuraikan sejarah segala umat dan bangsa yang ada di muka bumi, beliau berusaha menghuraikan dahulu jenis-jenis masyarakat, bagaimana masyarakat berubah, hubungan masyarakat dengan budaya dan persekitarannya masing-masing, dan pelbagai inkuiri lagi. Oleh sebab itulah, menurut ramai pemikir zaman moden ini, Ibn Khaldun selayaknya diangkat sebagai pengasas ilmu sosiologi moden.

Sejak 600 tahun dahulu, dunia Islam mengenali dan menyanjung Ibn Khaldun sebagai satu sosok pemikir, filsuf, penulis, ahli sosiologi, dan politikus besar yang telah mewarnai sejarah dunia. Beliau lahir di Tunis ketika kesatuan umat Islam sedang terancam dengan ancaman dalaman dan luaran. Sebagai saksi mata terhadap kucar-kacir dan segala perubahan masyarakat yang berlaku, beliau menumpahkan ideanya dalam tulisan-tulisan serta makar politiknya.

Selain itu, Ibn Khaldun juga melakukan percubaan untuk mendefinisikan ketamadunan manusia berserta ciri-cirinya. Setelah ribuan tahun manusia bertamadun, dan setelah banyak percubaan untuk menghuraikan persoalan ketamadunan, Ibn Khaldun turut meneruskan usaha ini. Perkara ini adalah penting supaya kerangka pemahaman kita terhadap sejarah menjadi Iebih terpandu, berpaksikan konteks yang jelas, dan tidak mencampuradukkan konteks-konteks kemasyarakatan yang berbeza tamadunnya.

Amma Ba‘du
Pendahuluan
Buku Satu daripada Kitab al-‘Ibar

1. Peradaban Manusia
2. Asas dan Penjelasan Perihal Peradaban dan Kehidupan Kaum Badwi serta Segenap Bangsa dan Kabilah
3. Asas dan Penjelasan Perihal Dinasti, Kuasa Raja, Khalifah, Pangkat dalam Kerajaan dan Perkara Yang Berkaitan dengannya
4. Pertimbangan Asas dan Sampingan Perihal Negara, Kota, Peradaban dan Perkara Yang Berlaku di dalamnya
5. Asas dan Penjelasan Perihal Sumber Hidup Termasuklah Keuntungan dan Pertukangan
6. Bentuk Ilmu Pengetahuan dan Hubungnya dengan Cara Pengajaran

Ulasan Penutup

Weight0.912 kg
Dimensions23.5 × 17 × 5.3 cm
Author(s)

Edition

Format

Language

Publisher

,

Year Published

,

Reviews

There are no reviews yet

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.