Bantuan Demokrasi dan Pendanaan Asing di Malaysia: Melewati Pertukaran Rejim

MUHAMMAD TAKIYUDDIN ISMAIL adalah Profesor Madya dan pensyarah di Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia. Sekarang, beliau menjawat jwatan sebagai Ketua Jabatan Sains Politik. Bidang kajian beliau, antaranya sejarah pemikiran (konservatisme), politik reformasi, pendemokrasian dan hegemoni USA.

Penerbit UM (2019)
491 halaman

RM88.00

In stock

If you purchase this book you will earn 18 points worth of RM1.80!

Bantuan Demokrasi dan Pendanaan Asing di Malaysia: Melewati Pertukaran Rejim hadir untuk menelusuri isu bantuan demokrasi dan pendanaan asing di Malaysia dari sudut akademik. Polemik mengenai bantuan demokrasi ataupun dikenali umum di Malaysia sebagai pendanaan asing merupakan isu yang meluas dibahaskan semenjak 2011 sehinggalah pasca Pilihan Raya Umum Ke-14. Biarpun bukan merupakan sebuah isu yang baru, pendendangan isu ini telah menimbulkan kepanikan moral apabila beberapa organisasi masyarakat sivil dan juga parti politik didakwa terlibat dalam aktiviti subversif bagi menjatuhkan pemerintah ketika itu, Barisan Nasional dengan kaedah yang tidak demokratik. Kempen penutupan ruang yang turut berlaku di peringkat antarabangsa ini menjadikan bantuan demokrasi telah disinonimkan sebagai satu instrumen pertukaran rejim.

Sub-tajuk “Melewati Pertukaran Rejim” yang merupakan tema utama buku ini membawa maksud aktiviti bantuan demokrasi dan pendanaan asing di Malaysia bukan bermatlamat untuk menghasilkan pertukaran rejim. Kepada sarjana, pakar dan pemerhati yang sudah lama bergelumang dengan kajian mengenai bantuan demokrasi, hujah ini bukanlah merupakan sesuatu yang baru khususnya apabila diletakkan dalam sebuah negara semi-autoritarian seperti Malaysia. Namun pandangan popular di Malaysia kelihatan begitu berbeza dengan pandangan saintifik apabila aktiviti bantuan demokrasi dan pendanaan asing dikaitkan sebagai mempunyai korelasi yang kuat dengan pertukaran rejim.

Apabila berlakunya pertukaran rejim dalam Pilihan Raya Umum ke-14 pada 9 Mei 2018, ia bukan sahaja merupakan peristiwa bersejarah dalam konteks demokrasi di Malaysia, tetapi juga sekali gus mengesahkan hujah yang bantuan demokrasi atau peranan pihak luar hanya memainkan peranan marginal dalam proses pertukaran rejim. Hal ini dibuktikan apabila pertukaran rejim yang berlaku didorong sepenuhnya oleh unsur domestik dan tidak melibatkan sebarang peranan pihak luar.

Buku yang disiapkan menerusi kajian selama lima tahun ini hadir bagi mendalami polemik mengenai bantuan demokrasi yang disalurkan ke Malaysia. Selain daripada karya pertama yang membincangkan secara komprehensif aktiviti, aktor, pendekatan dan bentuk bantuan demokrasi yang disalurkan ke Malaysia, ia juga menjawab beberapa persoalan penting yang sentiasa dibangkitkan oleh pengkritik seperti peranan Amerika Syarikat, bentuk bantuan yang diterima oleh parti-parti politik, kebebasan masyarakat sivil, peranan Anwar Ibrahim serta impak sebenar yang dihasilkan oleh program bantuan demokrasi di Malaysia.

Memandangkan isu bantuan demokrasi seringkali dibingkaikan secara simplistik dan konspiratorial, wujudnya kesenjangan yang jelas antara kefahaman masyarakat dan pengkritik dengan realiti yang mengambil tempat di peringkat pelaksanaannya. Pertukaran rejim yang berlaku dalam PRU-14 yang lalu juga telah meletakkan konteks tersendiri mengenai batasan yang wujud dalam memperkatakan peranan aktor luar dalam mempengaruhi trajektori pendemokrasian di sebuah negara semi-autoritarian seperti Malaysia.

Weight 0.780 kg
Dimensions 22.8 × 15.3 × 2.5 cm
Edition

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Bantuan Demokrasi dan Pendanaan Asing di Malaysia: Melewati Pertukaran Rejim”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.