Darah dan Air Mata: Kumpulan Cerpen Pilihan

Kamaluddin Muhamad (10 Jun 1922—9 Mac 1992) ialah penerima Anugerah Sastera Negara yang pertama (1981). Beliau lebih dikenali sebagai Keris Mas. Beliau seorang wartawan, editor, pentadbir sastera, sasterawan, dan pengkritik. Beliau pernah terbabit dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) cawangan Pahang dan menjadi Exco penerangannya. Pada 1947, Keris Mas hadir dalam Kongres PKMM di Singapura mewakili negeri Pahang. Keris Mas ahli aktif dalam Angkatan Sastera 50 atau ‘Asas 50’ Novel dan cerpen Asas 50 cenderung kepada ‘Seni untuk Masyarakat’. Mereka pernah menghantar ‘Memoranda Asas 50’ kepada kerajaan dan membentangkan cita-cita dan perjuangan pertubuhan itu. Kegigihannya menyebabkan beliau dilantik sebagai Ketua Satu ASAS 50. Semasa berkhidmat di DBP, beliau aktif dalam Persatuan Penulis Nasional (PENA) dan Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA).

DBP (Edisi Khas Sasterawan Negara Cetakan Pertama 2006)
245 halaman

RM20.00

In stock

If you purchase this book you will earn 4 points worth of RM0.40!
ISBN: N/A Product ID: 643 SKU: 9789836293671 Categories: , , Tags: , , , ,

Darah dan Air Mata, sebuah kumpulan cerpen oleh Sasterawan Negara Keris Mas memuatkan sebanyak 20 buah cerpen yang memaparkan pelbagai tema dan persoalan, secara tersirat dan tersuratnya, sejalur dengan gelora perjalanan sejarah tanah air. Kumpulan cerpen ini merupakan perada warisan yang mengilaukan tamadun bangsa dan sekaligus menjadi mercu tanda klasik arena pencerpenan yang terakam dalam bahasa Melayu.

Elemen dalaman cerpen-cerpen ini merupakan rakaman kreatif persekitaran beliau yang sekali gus memancarkan citra, cita-cita dan minda sepanjang seabad perjalanan sejarah tanah air yang dilewati. Pertempuran berlaku, meriam dan bom tangan berdentum-dentum membelah kesunyian, dan semangat perjuangan anak Melayu berkobar-kobar. Mereka tidak peduli dengan serangan musuh, dan terus maju dengan keberanian yang luar biasa.

“Anak Melayu! Menjadi tentera Republik Indonesia?”

“Mengapa, hairankah nona anak Melayu menjadi perajurit tentera Republik Indonesia?”

“Saya tidak hairan, dan saya rasa Malaya satu bahagian daripada Indonesia Raya juga, tetapi tidak saya sangka semangat pemuda-pemuda Melayu akan sampai begitu tinggi.”

Berani, itulah yang ingin diungkapkan dalam cerpen ini. Perajurit Melayu dianggap berani kerana sanggup mengorbankan nyawa sendiri dalam memperjuangkan tanah air.

Weight 0.310 kg
Dimensions 14.0 × 1.5 × 21.5 cm
Author(s)

Edition

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Darah dan Air Mata: Kumpulan Cerpen Pilihan”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.