Dasar dan Kesan Pendidikan Jepun di Tanah Melayu 1941-1945

Oleh: Ahmad Sohaimi Lazim

DBP (Cetakan Pertama 2013)
155 Muka Surat

RM15.00

Only 1 left in stock

If you purchase this book you will earn 3 reward points!

Buku Dasar dan Kesan Pendidikan Jepun di Tanah Melayu 1941-1945 menghuraikan dasar-dasar pendidikan Jepun dan kesannya kepada masyarakat Tanah Melayu.. Jepun memerintah Tanah Melayu selama tiga tahun lapan bulan (1941-1945). Namun begitu, pemerintahan yang singkat ini telah meninggalkan kesan mendalam kepada masyarakat Tanah Melayu. Dasar dan pendekataan tentera Jepun (MMA) di Tanah Melayu bercorak keras dan kasar berbanding dengan cara yang diamalkan oleh British. Jepun berhasrat melaksanakan gagasan Kawasan Sekemakmuran Asia Timur Raya.

Bagi mencapai hasrat tersebut serta mendapat sokongan politik daripada rakyat, Jepun melaksanakan dasar pendidikan yang memberikan penekanan kepada pembinaan semangat Jepun (Seishin), selain menitikberatkan latihan kemahiran sebagai asas kepada rakyat berdikari menghadapi kehidupan yang sukar ketika itu.

Sistem pendidikan yang diperkenalkan oleh Jepun berbeza daripada sistem British dan mempunyai keunikannya yang tersendiri, walaupun penuh dengan kelemahan dan kekurangan. Jepun menjadikan pendidikan sebagai alat indoktrinasi untuk mempengaruhi rakyat. Sekolah dan institusi latihan menjadi tempat meniupkan propaganda bagi meningkatkan sokongan rakyat kepada Jepun.

Weight 0.232 kg
Dimensions 14.0 × 0.9 × 21.5 cm
Edition

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Dasar dan Kesan Pendidikan Jepun di Tanah Melayu 1941-1945”

Your email address will not be published. Required fields are marked *