Out of stock

Falsafah, Kesusasteraan dan Seni Halus

Disunting oleh SEYYED HOSSEIN NASR

Terjemahan daripada judul asal Philosophy, Literature and Fine Arts oleh BAHARUDIN AHMAD

DBP (Cetakan Pertama, 1989)
198 halaman

RM20.00

Out of stock

Buku Falsafah, Kesusasteraan dan Seni Halus adalah terjemahan yang sah daripada buku Philosophy, Literature and Fine Arts, edisi pertama 1982 karangan Seyyed Hossein Nasr, terbitan King Abdulaziz University, Jeddah. Buku ini ialah siri pertama bagi Siri Pendidikan Islam terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka. Peri mustahaknya terletak pada penjelasan masalah pendidikan asasi di dunia Islam, pada perumusan metodologi bagi penyelesaian masalah-masalah ini dan pada membuatkan pembaca di Timur dan di Barat menghargai bahawa pemikiran orang Islam moden yang juga penuh keimanan.

Orang-orang Islam di seluruh dunia pada masa ini sedang melalui suatu peringkat kritikan dan penilaian diri sendiri. Mereka telah sedar bahawa negara-negara yang majoriti rakyatnya beragama Islam yang merentasi kawasan dari Morocco hingga ke Indonesia telah mengambil sistem Pendidikan Barat untuk memperoleh pengetahuan dan teknologi yang membolehkan mereka maju dengan kebendaaan. Pendekatan sistem pendidikan itu adalah bersifat sekular sebagai andaian asas disebalik semula jadi. Sains gunaan dan sains sosial tidak diambil daripada sumber-sumber agama, tetapi sebaliknya diasingkan atau dipisahkan daripadanya. Sistem itu memupuk cara moden dalam kehidupan masyarakat muslim yang disokong oleh media am, tetapi berlawanan dengan rukun syariah. Oleh itu, dikotomi budaya telah timbul di seluruh dunia Islam: Pendidikan tradisional Islam di satu pihak masih berterusan di kalangan kumpulan agama, pendidikan sekular di satu pihak lagi, mewujudkan ahli sekular yang tidak mengendahkan sama ada nilai tradisi atau nilai agama.

Sebahagian ahli fikir Islam khuatir bahawa ciri Islam beransur-ansur terkikis dan mengalami kehancuran dan kejatuhan moral seperti yang dialami oleh orang-orang Barat. Untuk menghalang perkara ini daripada berlaku dan untuk mengekalkan identiti Islam, pakar-pakar  sependapat mengatakan bahawa semua orang Islam mesti menerima suatu pendidikan yang berdasar teguh kepada ajaran Islam dan mempengaruhi semua cawangan ilmu pengetahuan, pengeluaran buku dan program latihan guru. Jikalau cerdik pandai Islam dapat merancangkan segala beransur-ansur sistem pendidikan seperti itu, ahli pendidikan malahan kumpulan agama Barat pun, akan mungkin mendapati suatu dimensi baru terhadap pemikiran mereka yang dapat menolak balik arus keburukan moral yang telah mengatasi nilai agama, yang memihak kepada faedah kebendaan.

315 orang cerdik pandai Islam berhimpun di Kota Suci Mekah dalam bulan April 1977 kerana mematuhi jemputan Universiti King Abdul Aziz, Jeddah dan Mekah, untuk membincangkan isu ini mencadangkan cara penyelesaiannya. Daripada kertas-kertas kerja yang dikemukakan di Persidangan Pertama Sedunia tentang Pendidikan Islam, dan dari penyiasatan tentang pendidikan Muslim di negara-negara yang majoriti dan yang minoriti penduduknya orang Islam, maka siri ini telah dirancangkan.

1. The teaching of philosophy / Seyyed Hossein Nasr
2. Islamic principles and methods in the teaching of literature / Syed Ali Ashraf
3. The role of fine arts in Muslim education / Ibrahim Titus Burckhardt
4. Education in the traditional arts and crafts and the cultural heritage of Islam / Jean-Louis Michon
5. On art and education / Kazi A. Kadir
6. Translation: problems and methods / Peter Hobson
7. The teaching of Arabic in the non-Arabic speaking Muslim world / S.M. Yusuf
8. The teaching of languages in Muslim universities / M.M. Ghaly
9. Recommendations of the Committee on Philosophy, Literature, and the Arts

Weight0.246 kg
Dimensions21.7 × 13.5 × 1.3 cm
Author(s)

, , , , , , , ,

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.