Out of stock

Iranun: Sejarah dan Adat Tradisi

DATU BANDIRA DATU ALANG (1958-2004) pernah berkhidmat sebagai guru dan kemudian sebagai Pegawai Penyelidik di Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sabah. Beliau juga merupakan Pesuruhjaya PAS Sabah dari tahun 2001-2004.

DBP (Cetakan Pertama, 1992)
96 halaman termasuk Bibliografi dan Indeks

 


PENAFIAN: Judul ini menepati keadaan NOS, atau “naskhah baru stok lama”. Justeru, sesetengah naskhah berkemungkinan mempunyai kesan cacat seumpama halaman bernoda, sumbing, melengkung, lusuh, dan sebagainya. Pelanggan dinasihatkan agar meneliti gambar tambahan yang disediakan untuk mendapat gambaran lebih jelas mengenai keadaan naskhah sebelum membuat pembelian.

RM20.00

Out of stock

Iranun: Sejarah dan Adat Tradisi merupakan satu kajian sejarah sosial dan adat tradisi masyarakat Iranun, dari zaman prakolonial, kezaman penjajahan hinggalah ke era kemerdekaan kini. Namun demikian kajian ini bukanlah yang sulung. Sebelum ini telah terdapat beberapa karya tentangnya yang ditulis baik oleh sarjana Barat, mahupun di kalangan orang tempatan sendiri. Bagaimanapun, olahannya amat subjektif dan ditulis berdasarkan perspektif penulisnya sendiri, yang melihat dari luar masyarakat Iranun. Oleh hal yang demikian, gambaran tentang masyarakat Iranun sering tersasar dan tidak begitu tepat. Ini terjadi kerana kejahilan mereka tentang nilai dan etika masyarakat tersebut kerana umumnya mereka bukan watan Iranun.

Matlamat utama penulisan buku ini ialah untuk menghurai semula sejarah masyarakat Iranun zaman lampau. Dipercayai bahawa masyarakat Iranun merupakan sebahagian daripada masyarakat Nusantara yang mempunyai sejarah gemilang dan anggun di rantau ini beberapa abad yang lampau. Kajian ini juga cuba menangkis atau membersihkan semua tohmahan yang negatif terhadap masyarakat Iranun, terutamanya oleh penulis-penulis Barat yang merakamkan sejarah masyarakat ini dengan titik-titik hitam. Dengan hal yang demikian, diharapkan moga-moga kajian ini dapat mengembalikan sejarah masyarakat Iranun yang sebenar dan menjadi titik tolak bagi masyarakat Iranun sendiri untuk mencintai, mengagumi, menyayangi dan meletakkan masyarakat mereka pada tingkat yang sewajarnya.

Pengantar
Penghargaan

Bab 1 Pengenalan

Bab 2 Iranun dan Islam

Bab 3 Iranun di Sabah

Bab 4 Adat Tradisi Iranun

Bab 5 Iranun Masa Kini di Malaysia

Bibliografi
Indeks

Weight0.128 kg
Dimensions21.5 × 14 × 0.5 cm
Author(s)

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.