Kanang: Cerita Seorang Pahlawan

MAZNAN NOORDIN adalah seorang pesara Angkatan Tentera Malaysia yang berhenti daripada perkhidmatan dengan pangkat Mejar.

DBP (Cetakan Ketiga, 2017)
185 halaman termasuk Lampiran dan Glosari

RM25.00

Only 1 left in stock

If you purchase this book you will earn 5 points worth of RM0.50!
ISBN: 9789834613754 Product ID: 26505 SKU: 9789834613754 Category: Tags: , , ,

Kanang: Cerita Seorang Pahlawan adalah biografi sejarah hidup seorang perajurit Malaysia, Kanang anak Langkau yang berasal daripada komuniti Iban di Sarawak dan merupakan Rejimen Renjer Diraja serta Sarjan Mejar Rejimen kepada 8 Renjer dalam Angkatan Tentera Malaysia. Dilahirkan di Julau, Sarawak, Kanang menyertai perkhidmatan Renjer Sarawak sebagai Pengesan Jejak Iban pada 21 April 1962. Beliau diserap ke Renjer Malaysia apabila Persekutuan Malaysia diisytiharkan pada 16 September 1963. Kanang bersara dari perkhidmatan pada tahun 1986 selepas 21 tahun berkhidmat. Beliau mengakhiri perkhidmatannya sebagai Pegawai Waran I.

Kanang telah ditugaskan dalam pasukan Komando 42 yang berkhidmat semasa Pemberontakan Brunei dan semasa Konfrontasi Indonesia-Malaysia. Beliau kemudiannya berkhidmat dengan Rejimen Infantri Diraja New Zealand. Beliau diserapkan ke Sarawak Rangers yang akhirnya menjadi sebahagian daripada Malaysia Rangers apabila Malaysia diisytiharkan sebagai negara persekutuan pada 16 September 1963.

Kanang menyertai Sarawak Rangers sebagai Penjejak Iban pada 21 April 1962. Beliau merupakan antara yang diambil oleh Bennett Jarrow. Sarawak Rangers kemudian menjadi sebahagian daripada Tentera British dan kemudian diserap ke dalam Rejimen Diraja Tentera Malaysia apabila pembentukan Malaysia pada 16 September 1963 antara Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sabah (ketika itu Borneo Utara) dan Sarawak dengan penyertaan Singapura kemudiannya (Brunei memilih untuk tidak menyertai).

Dalam operasi mengesan musuh di Hutan Rizab Korbu pada 1 Jun 1979, kumpulan Sarjan Kanang menemui kem pelarian musuh sementara. Sarjan Kanang yang pada masa itu mewakili Batalion ke-8 Royal Rangers segera melancarkan serangan ke atas kem musuh yang bilangan anggotanya jauh melebihi jumlah anggota pasukan Kanang. Dalam pertarungan sengit dengan musuh, dua anggota Rangers mengalami cedera parah serta lima anggota musuh durjana terbunuh. Kelengkapan dan peralatan musuh juga berjaya dirampas. Hasil dari kejayaan pertempuran itu, Sarjan Kanang dianugerahi penghormatan kedua tertinggi, iaitu “Pingat Gagah Berani” oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong.

Kata Alu-aluan
Sepatah Kata
Catatan Penulis
Penghargaan

1. Zaman Kanak-kanak di Nanga Meluan

2. Anak Remaja yang Gelisah

3. Menjejak Dunia Baharu

4. Era Pemberontakan Brunei dan Konfrontasi

5. Di Ambang Perkahwinan

6. Zaman Pancaroba

7. Bintang, Isteri dan Mimpi

8. Agi Idup Agi Ngelaban

9. Dugaan Kedua

10. Mati Hidup Kembali

11. Ke Mana Selepas Ini

12. Di Persimpangan

Biodata

Lampiran 1 — Sejarah Ringkas Rejimen Renjer

Lampiran 2 — Senarai Nama Anggota Tentera yang Terlibat Bersama Kanang dalam Gerakan Setia 1979

Lampiran 3 — Senarai Nama Anggota Tentera yang Terlibat Bersama Kanang dalam Gerakan Khas Setia 1980

Lampiran 4 — Ucapan Yang Berhormat Timbalan Menteri Pertahanan

Glosari

Weight 0.244 kg
Dimensions 19.2 × 12.2 × 1 cm
Author(s)

Edition

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Kanang: Cerita Seorang Pahlawan”

Your email address will not be published. Required fields are marked *