Kanang: Cerita Seorang Pahlawan

MAZNAN NOORDIN adalah seorang pesara Angkatan Tentera Malaysia yang berhenti daripada perkhidmatan dengan pangkat Mejar.

DBP (Cetakan Ketiga, 2017)
185 halaman termasuk Lampiran dan Glosari

RM25.00

In stock

Product ID: 26505 Subject: Sub-subjects: , , ,

Kanang: Cerita Seorang Pahlawan adalah biografi sejarah hidup seorang perajurit Malaysia, Kanang anak Langkau yang berasal daripada komuniti Iban di Sarawak dan merupakan Rejimen Renjer Diraja serta Sarjan Mejar Rejimen kepada 8 Renjer dalam Angkatan Tentera Malaysia. Dilahirkan di Julau, Sarawak, Kanang menyertai perkhidmatan Renjer Sarawak sebagai Pengesan Jejak Iban pada 21 April 1962. Beliau diserap ke Renjer Malaysia apabila Persekutuan Malaysia diisytiharkan pada 16 September 1963. Kanang bersara dari perkhidmatan pada tahun 1986 selepas 21 tahun berkhidmat. Beliau mengakhiri perkhidmatannya sebagai Pegawai Waran I. Kanang telah ditugaskan dalam pasukan Komando 42 yang berkhidmat semasa Pemberontakan Brunei dan semasa Konfrontasi Indonesia-Malaysia. Beliau kemudiannya berkhidmat dengan Rejimen Infantri Diraja New Zealand. Beliau diserapkan ke Sarawak Rangers yang akhirnya menjadi sebahagian daripada Malaysia Rangers apabila Malaysia diisytiharkan sebagai negara persekutuan pada 16 September 1963.

Kanang menyertai Sarawak Rangers sebagai Penjejak Iban pada 21 April 1962. Beliau merupakan antara yang diambil oleh Bennett Jarrow. Sarawak Rangers kemudian menjadi sebahagian daripada Tentera British dan kemudian diserap ke dalam Rejimen Diraja Tentera Malaysia apabila pembentukan Malaysia pada 16 September 1963 antara Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sabah (ketika itu Borneo Utara) dan Sarawak dengan penyertaan Singapura kemudiannya (Brunei memilih untuk tidak menyertai). Dalam operasi mengesan musuh di Hutan Rizab Korbu pada 1 Jun 1979, kumpulan Sarjan Kanang menemui kem pelarian musuh sementara. Sarjan Kanang yang pada masa itu mewakili Batalion ke-8 Royal Rangers segera melancarkan serangan ke atas kem musuh yang bilangan anggotanya jauh melebihi jumlah anggota pasukan Kanang. Dalam pertarungan sengit dengan musuh, dua anggota Rangers mengalami cedera parah serta lima anggota musuh durjana terbunuh. Kelengkapan dan peralatan musuh juga berjaya dirampas. Hasil dari kejayaan pertempuran itu, Sarjan Kanang dianugerahi penghormatan kedua tertinggi, iaitu “Pingat Gagah Berani” oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong.

Kata Alu-aluan
Sepatah Kata
Catatan Penulis
Penghargaan

1. Zaman Kanak-kanak di Nanga Meluan
2. Anak Remaja yang Gelisah
3. Menjejak Dunia Baharu
4. Era Pemberontakan Brunei dan Konfrontasi
5. Di Ambang Perkahwinan
6. Zaman Pancaroba
7. Bintang, Isteri dan Mimpi
8. Agi Idup Agi Ngelaban
9. Dugaan Kedu
10. Mati Hidup Kembali
11. Ke Mana Selepas Ini
12. Di Persimpangan

Biodata
Lampiran 1 — Sejarah Ringkas Rejimen Renjer
Lampiran 2 — Senarai Nama Anggota Tentera yang Terlibat Bersama Kanang dalam Gerakan Setia 1979
Lampiran 3 — Senarai Nama Anggota Tentera yang Terlibat Bersama Kanang dalam Gerakan Khas Setia 1980
Lampiran 4 — Ucapan Yang Berhormat Timbalan Menteri Pertahanan
Glosari

Weight0.244 kg
Dimensions19.2 × 12.2 × 1 cm
Author(s)

Format

Language

Publisher

Year Published

4.0
Based on 1 review
5 star
0%
4 star
100
100%
3 star
0%
2 star
0%
1 star
0%
  1. Lee Yoke Meng (Verified Reader)

    Very quick delivery
    Reliable
    Good supplier

    (0) (0)

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.