Memoir Abdul Halim Nasir: Dari Kampung Sekolah ke Menara Gading

ABDUL HALIM NASIR adalah satu nama besar dalam dunia penulisan Melayu khususnya berkaitan dengan penyelidikan mengenai senibina Melayu, rumah tadisional Melayu, masjid, sungai dan perkara yang menyentuh kosmologi Melayu.

DBP (Cetakan Pertama, 1998)
275 halaman termasuk Indeks

RM45.00RM75.00

Product ID: 23109 Subject: Sub-subjects: , ,

Memoir Abdul Halim Nasir: Dari Kampung Sekolah ke Menara Gading yang diterbitkan pada akhir tahun 1997 adalah karya Abdul Halim Nasir yang ketiga telah dapat diterbitkan oleh Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia. Sebelum itu, judul yang telah terbit ialah Seni Bina Masjid di Dunia Melayu-Nusantara dan Warisan Seni Bina Melayu yang ditulis bersama Prof. Dato’ Dr. Wan Hahim Wan Teh. Ada beberapa buah buku yang menyusul selepas buku ini adalah Estetika Dalam Seni bina Melayu, Mosques of Malay Archipelago, Sejarah Seni Bina Istana Raja-Raja Melayu, Lembangan Sungai dalam Sejarah dan Budaya Melayu.

Buku ini berbeza daripada karya terdahulu penulis yang memberi tumpuan kepada warisan sejarah dan seni bina. Memoir ini lebih memberi perhatian kepada rakaman sejarah hidup penulis sendiri sejak dilahirkan sehingga buku ini disiapkan pada bulan Oktober 1996, dan isi kandungannya segala macam peristiwa yang saya lalui disertai gambar-gambar yang telah penulis ambil sejak tahun 1955 dengan foto terawal sebuah jambatan yang terletak di Sungai Bonus di Kampung Baru. Jambatan itu terkenal sejak tahun 1950 hingga tahun 1970 dengan nama jolokannya Jambatan Gesel.

Penulisan buku ini banyak merakamkan berbagai-bagai foto dan cerita, ada yang serius dan ada juga sedikit lucu. Penulis agak bernasib baik kerana dapat menyimpan segala macam nota dan gambar-gambar foto yang beliau ambil sendiri dan ada yang berusia lebih 40 tahun.

Kalendar Masihi bergerak detik demi detik ke penghujung tahun 1954. Inggeris masih memerintah Tanah Melayu dan rakyat pula gelisah menuntut kemerdekaan. Lenggong, sebuah pekan kecil di Tanah Melayu, hanya mampu menawarkan jawatan penoreh getah kepada Abdul Halim Nasir yang meningkat usianya enam belas tahun. Dengan kelulusan darjah enam yang baik, permohonannya untuk menjadi guru ditolak hanya kerana latar belakang keluarganya yang daif dari segi hubungan dengan orang tertentu. Beliau merajuk.

Kerana tidak mahu dunianya terus sempit seperti katak di bawah tempurung, Halim menyahut cabaran teman dan keluarganya lalu bekerja sebagai aperentis di sebuah janakuasa elektrik di Trong, tetapi muncul semula di Kampung Sekolah, tanah tumpah darahnya sehari kemudian. Beliau membawa diri ke Triang, Pahang, ke rumah seorang bapa saudaranya, tetapi tidak betah juga, lalu pulang semula ke Lenggong, berjinak dengan kera, ular dan harimau yang menjadi temannya sementara menantikan beliau cukup dewasa.

Setahun kemudian, Halim dengan menaiki kereta api berhijrah ke Kuala Lumpur, menganggur selama dua bulan sebelum menjadi pendawai elektrik. Pekerjaan ini mengizinkan beliau menerobos gedung besar dan kecil di ibu kota hingga ke dalam kamar yang sulit dan mendedahkan beliau kepada banyak perniagaan gelap dan ditawarkan perempuan untuk berseronok, asalkan tutup mulut. Sejak itu bermulalah penghidupannya di Kuala Lumpur sebagai tukang masak, pelukis jalanan, dan akhirnya ditarik oleh Mubin Sheppard untuk berkhidmat di Muzium Negara sebagai penolong pelukis.

Halim dan Muzium Negara ibarat benih dan pulau yang subur. Kedua-duanya saling menumbuhkan dan membesarkan. Kerjaya Halim berkembang di situ. Muzium Negara juga banyak mendapat manfaat daripadanya. Beliau terus matang bersama Shahrom Yub sehingga bersara secara pilihan pada tahun 1988. Sumbangannya dalam bidang penulisan dan penyelidikan lapangan mendapat pengiktirafan Universiti Kebangsaan Malaysia dengan penganugerahan Ijazah Kehormat Sarjana Sastera dan perlantikannya sebagai Karyawan Tamu 1989-97 di Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) dan di Jabatan Persuratan Melayu, di universiti yang sama.

WeightN/A
DimensionsN/A
Author(s)

Format

,

Class

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.