Out of stock

Perkembangan Undang-Undang Perlembagaan Persekutuan

Oleh: Ahmad Ibrahim et.al

DBP (Cetakan Kedua 2009)
519 Halaman

RM55.00

Out of stock

Product ID: 553 Subject: Sub-subjects: , ,

Buku Perkembangan Undang-Undang Perlembagaan Persekutuan adalah hasil gemblengan tenaga dan fikiran tokoh dan pakar perundangan yang terpilih khusus untuk menyelusuri sejarah perkembangan undang-undang perlembagaan di Malaysia sejak merdeka.

Ia mengandungi 13 rencana yang mantap dan menarik. Kesemuanya menjurus kepada undang-undang Perlembagaan Persekutuan dari peringkat awal perkembangannya sehinggalah masa kini yang mempunyai liku-liku sejarahnya tersendiri.

Menurut Dr. Abdul Aziz bin Bari dalam rencananya berjudul Institusi Ketua Negara, Ketua Negeri dan Majlis Raja-Raja, “…apa yang ada dalam perlembagaan hari ini adalah hasil perubahan dan penyesuaian yang berlaku hampir 600 tahun yang lalu.”

Perlembagaan ini juga merakamkan sifat-sifat asal negara itu yang merangkumi nilai tradisi, politik dan budaya. Memahami perlembagaan tanpa mengingati semangatnya akan menyebabkan berlakunya percanggahan yang sukar diselesaikan.”

Dengan membaca buku ini, pembaca akan memahami falsafah di sebalik huraian yang diketengahkan oleh para penulisnya. Ia amat sesuai dijadikan sumber rujukan khususnya oleh para penyelidik, pelajar dan pembaca umum dewasa yang ingin mengetahui lebih terperinci mengenai selok-belok perkembangan Perlembagaan Persekutuan.

Weight0.715 kg
Dimensions15.2 × 2.9 × 22.8 cm
Format

Class

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.