Sejarah Thai Zaman Bangkok 1767-1957

KOBKUA SUWANNATHAT-PIAN semasa persaraannya, memegang jawatan profesor dan Felo Kanan di Jabatan Sejarah, Universiti Perguruan Sultan Idris. Sebelum itu, beliau mengajar di beberapa buah institusi pengajian tinggi di Asia Tenggara termasuklah Chiang Mai University, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universitas Gadjah Mada, dan University of Hong Kong. Beliau juga terkenal sebagai “autoriti” dalam bidang hubungan tradisi Thai-Melayu dan sosiopolitik Thai moden. Antara penerbitan terkenal beliau termasuklah Thai-Malay Relations, Traditional Intra-Regional Relations from the Seventeenth to the Early Twentieth Centuries (OUP,1988); Kings, Country and Constitutions (Routledge Publications, 2003); Palace, Political Party and Power: A Story of the Socio-Political Development of Malay Kingship (NUS Press, 2011 ); dan Tunku: An Odyssey of Life Well-Lived and Well-Loved (UM Press, 2017).

DBP (Edisi Kedua Cetakan Pertama 2018)
405 halaman

RM32.00

Only 1 left in stock

If you purchase this book you will earn 7 reward points!

Sejarah Thai Zaman Bangkok 1767-1957 (Edisi Kedua) mengisahkan sejarah Wangsa Chakri yang memerintah Thai dari tahun 1782 hingga tahun 1832. Sejarah Thai Zaman Bangkok 1767-1957 merupakan hasil pengalaman penulis dalam pembelajaran kursus sejarah Thailand lebih dari dua dekad.

Sebenarnya buku ini ialah hasil kerja bersama antara penulis dengan para pelajar yang mengambil kursus tersebut, terutamanya di Universiti Kebangsaan Malaysia dan di Universiti Pendidikan Sultan Idris pada dekad 1980-an hingga 2000-an. Edisi pertama Sejarah Thai Zaman Bangkok dikeluarkan pada tahun 1991. Tujuan asasnya ialah penulis ingin membekalkan pelajar-pelajar di universiti dan institusi pengajian tinggi di negara ini sebuah buku teks tentang sejarah negara Thailand dalam bahasa Melayu.

Sejak tahun 1991, Sejarah Thai Zaman Bangkok telah dicetak dua kali, iaitu kali kedua pada tahun 2014. Difahamkan bahawa pihak penerbit terus merancang cetakan Sejarah Thai buat kali ketiga pada tahun 2016. Jelas bahawa lebih 20 tahun dari tarikh cetakan pertama hingga kini, jelas juga bahawa tujuan asas penulis masih kekal, iaitu menentukan bahawa terdapat buku teks berkaitan dengan sejarah Thai yang bermutu dan senang difahami pelajar pelajar di institusi pelajaran tinggi.

Dengan itu, rancangan pihak penerbit untuk membekalkan cetakan ketiga Sejarah Thai Zaman Bangkok memberikan peluang baik buat penulis untuk mencadangkan cetakan edisi kedua Sejarah Thai Zaman Bangkok. Maksudnya, penulis bersedia menyemak semula, membetulkan dan mengemaskinikan isi kandungan buku serta akhirnya menghasilkan edisi baharunya.

Selain menyunting dan menyempurnakan isi kandungan yang sedia ada, penulis juga menulis bab baharu yang menerangkan perkembangan sejarah Thai hingga tahun 1957. Sebab-sebab di belakang pilihan tahun 1957 sebagai tarikh baharu menamatkan buku ini berpunca daripada hakikat bahawa pertamanya, tarikh itu melihat tamatnya kuasa sosiopolitik Parti Rakyat atau Khana Rad yang berjaya menggulingkan tahun pemerintahan beraja mutlak, dan sistem demokrasi ala Khana Rad sendiri.

Keduanya, tahun 1957 juga melihat kemunculan sistem politik baharu, iaitu pemerintahan tentera yang sama sekali menolak prinsip serta sistem demokrasi ala Barat. Ertinya, kuasa sosiopolitik Thai bertukar tangan daripada Parti Rakyat kepada golongan tentera di bawah kepimpinan Panglima Agung Sari Thanarat. Sejak tahun 1957 hingga dekad 1970-an, dapat dikatakan bahawa Thailand ditadbir oleh kediktatoran militer secara penuhnya.

Diharapkan bab baharu yang ditambah ini akan membantu para pelajar memahami dengan mudah sebab musabab penglibatan golongan tentera Thai dalam hal-hal sosiopolitik dan pentadbiran Thailand. Menjadi harapan penulis agar buku Sejarah Thai Zaman Bangkok 1767-1957 (Edisi Kedua) akan memberikan manfaat kepada mahasiswa-mahasiswi pengajian sejarah Asia Tenggara amnya, dan kursus sejarah Thailand khasnya.

Weight 0.475 kg
Dimensions 13.8 × 2 × 21.6 cm
Edition

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Sejarah Thai Zaman Bangkok 1767-1957”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More from this Author

 • Palace, Political Party and Power: A Story of the Socio-Political Development of Malay Kingship
  Out of stock

  Palace, Political Party and Power: A Story of the Socio-Political Development of Malay Kingship

  , , , RM55.00
 • Tunku: An Odyssey of Life Well-Lived and Well-Loved

  Tunku: An Odyssey of Life Well-Lived and Well-Loved

  RM56.00
 • Asia Tenggara: Hubungan Tradisional Serantau
  Out of stock

  Asia Tenggara: Hubungan Tradisional Serantau

  , , RM24.00