Out of stock

Sulalat al-Salatin ya’ni Perteturun Segala Raja-Raja (Sejarah Melayu)

TUN SERI LANANG ialah Bendahara Paduka Raja, Johor antara tahun 1580 dan 1615, dan merupakan moyang kepada Sultan Johor dan Sultan Terengganu.

Dikaji dan diperkenalkan oleh MUHAMMAD HAJI SALLEH

DBP & Yayasan Karyawan (Cetakan Pertama Edisi Kulit Lembut, 2009)
338 halaman termasuk Indeks

RM30.00

Out of stock

Sulalat al-Salatin ya’ni Perteturun Segala Raja-Raja (Sejarah Melayu) merupakan sebuah epik Melayu agung tentang kebangkitan, kegemilangan dan kejatuhan zaman Kesultanan Melayu Melaka yang tercipta daripada titah raja. Ia dianggap penting kerana menceritakan adat istiadat kerajaan Melayu, susunan salasilah raja-raja Melayu dan sejarah kerajaan Melayu. Keistimewaannya bukan sahaja dilihat dari segi usianya tetapi juga dari segi bahasa, isi sejarah, gaya naratif, rujukan sastera, budaya, adat istiadat, pakaian, persenjataan, ketatanegaraan dan sebagainya.

Karya ini boleh dibahagikan kepada dua golongan cerita atau episod iaitu, cerita asas, dan kedua, cerita ranting. Episod kontrak sosial antara Demang Lebar Daun dengan Seri Teri Buana, yang melakarkan hubungan dan tanggungjawab raja dan rakyat adalah contoh untuk golongan pertama. Begitu juga episod penemuan dan penubuhan negeri Melaka mengkonkritkan cerita pada pohon bernama Melaka dan seekor “anjing diterajang oleh pelanduk putih”. Kekayaan, kekuatan dan kejatuhan Melaka seterusnya dicari teras citranya dan dibingkaikan oleh peristiwa yang biasanya cukup jelas. Puluhan cerita kecil yang dianggap sebagai ranting juga amat kuat kesenian naratifnya, dan membantu menempatkan karya ini antara karya terbesar di dunia.

Sulalat al-Salatin ya’ni Perteturun Segala Raja-raja (Sejarah Melayu) ini adalah berdasarkan naskhah (manuskrip) Raffles Malay 18 yang tersimpan di Perpustakaan Royal Asiatic Society, London, dan telah diterbitkan dalam edisi Karya Agung Melayu oleh Yayasan Karyawan dan Dewan Bahasa dan Pustaka sebagai penerbit bersama pada tahun 1997.

Kini, buku tersebut diterbitkan semula sebagai edisi baharu (edisi kulit lembut) dengan tidak mengubah teks asal.

Latar Belakang Pengkaji Teks
Pengenalan

Sulalat al-Salatin ya’ni Perteturun Segala Raja-Raja

Catatan Teks

Takrif Kata

Bahan Rujukan

Indeks

Weight0.564 kg
Dimensions15.2 × 2 × 22.8 cm
Author(s)

,

Format

Language

Publisher

Year Published

  1. Anonymous (verified owner)

  2. Anonymous (verified owner)

  3. Anonymous (verified owner)

  4. zainal kamaruddi (verified owner)

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.