Tamadun Melayu: Menyongsong Abad Kedua Puluh Satu

ISMAIL HUSSEIN (30 Januari 1932 – 20 Oktober 2014) ialah seorang ahli akademik dan aktivis sastera Malaysia. Beliau ialah bekas Ketua Satu Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA) dari 1971 hingga 2013. Abangnya Abdullah Hussain seorang pengarang yang diangkat sebagai Sasterawan Negara, manakala adiknya Ibrahim Hussein masyhur sebagai seorang pelukis antarabangsa.

WAN HASHIM WAN TEH merupakan bekas pensyarah UKM. Pada tahun 2004, beliau telah dicalonkan mewakili Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2004 bagi parlimen Gerik. Kini beliau merupakan dekan di Fakulti Pengajian dan Pengurusan Pertahanan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia.

GHAZALI SHAFIE (22 Mac 1922 – 24 Januari 2010) merupakan ahli politik Malaysia era Tunku Abdul Rahman hinggalah era Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu dari 1970-1984. Beliau menjadi penasihat tetap Suruhanjaya Cobbold bagi meninjau pendapat rakyat Sabah dan Sarawak untuk menyertai Malaysia. Peranan beliau dalam pembentukan negara Malaysia dengan penyertaan Sabah dan Sarawak cukup signifikan. Beliau bertanggungjawab terhadap pembentukan Rukunegara iaitu satu prinsip perpaduan negara selepas Peristiwa 13 Mei. Cogan kata Bersatu Bertambah Mutu bagi Malaysia juga adalah hasil inisiatif beliau sebagai Menteri Penerangan pada tahun 1970.

Penerbit UKM (Cetakan Kedua, Edisi Kedua, 1997)
215 halaman

RM30.00

In stock

If you purchase this book you will earn 6 reward points!
Product ID: 5220 Subjects: , Sub-subjects: , , , ,

Tamadun Melayu: Menyongsong Abad Kedua Puluh Satu memuat dua buah tulisan oleh Prof. Tan Sri Ismail Hussein dan Prof. Dato’ Wan Hashim Wan Teh. Kedua-dua mereka pernah menerajui Institut Alam dan Tamadun Melayu (dahulunya, Institut Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu) di Universiti Kebangsaan Malaysia. Bab pertama memuat tulisan Ismail Hussein, Antara Dunia Melayu dengan Dunia Kebangsaan. Bab Kedua, Wan Hashim menulis dengan judul Tamadun Melayu dan Pembinaan Tamadun Abad Kedua Puluh Satu.

Kedua-dua bab ini pernah terbit secara berasingan dalam Siri Syarahan Perdana Universiti Kebangsaan Malaysia Tulisan Ismail Hussein terbit pada 1990 manakala tulisan Wan Hashim terbit pada 1997. Dalam tulisannya, Ismail Hussein menyorot kesedaran Melayu-Polinesia dalam ertinya yang luas, mula timbul pada akhir abad ke-l9, apabila bahasa, etnologi dan arkeologi pulau-pulau Lautan Pasifik dan Kepulauan Asia Tenggara telah luas diterokai, dan hubungan kekeluargaan antara ratusan suku bangsa dari Pulau Paskah hingga ke Madagaskar menjadi ketara. Elit pribumi Hawaii telah memimpikan penyatuan wilayah Melayu-Polinesia dari sejak tahun 1870-an, dan Jose Rizal serta Apolinario Mabini, penggerak revolusi Filipina dalam tahun 1890-an, telah mengungkapkan pembebasan dan penyatuan negara-negara Melayu.

Wan Hashim pula mengandaikan bahawa proses pembinaan kembali Tamadun Melayu boleh dilakukan oleh Malaysia secara terancang supaya matlamat dan wawasan yang ingin dicapai berhasil serta menepati sasarannya. Beliau mengutip pemikir dan ahli sains sosial, seperti Ibn Khaldun, Arnold Toynbee, Malik Bennabi, Karl Marx, Max Weber, Emile Durkheim, dan Ali Syariati. Semua mereka ini pernah membincangkan secara teliti persoalan jatuh dan bangunnya tamadun berdasarkan pengalaman Eropah dan Dunia Islam.

Edisi kedua Tamadun Melayu: Menyongsong Abad Kedua Puluh Satu diterbitkan dengan tambahan empat bab yang digarap oleh Y. Bhg. Tan Sri Ghazali Shafie, seorang ahli politik veteran dan bekas karyawan Tamu di Institut Alam dan Tamadun Melayu . Bab ke-3 hingga bab ke-5 pernah diterbitkan dengan judul Rumpun Melayu dan Bangsa Malaysia menjelang Tahun 2020 pada tahun 1995. Untuk Edisi Kedua buku ini, penerbit tambahkan bab ke-6, yang asalnya adalah ucapan Tan Sri Ghazali Shafie dalam Persidangan Dialog Malindo II pada 18 Januari 1990 di Puncak, Bogor, Indonesia. Tajuk asal ucapan ini ialah “Perspektif Sejarah Hubungan Republik Indonesia dan Malaysia: Kerjasama, Masalah dan Tantangan”. Akhbar Mingguan Malaysia kemudian menerbitkannya pada 28 Januari 1990 dengan judul “Bangsa Melayu mesti Hidup Serumpun Demi Kepentingan Keselamatan.”

Pengertian ‘songsong’ atau ‘menyongsong’ pada judul buku ini mempunyai dua makna yang berbeza iaitu ‘maju menghadapi atau menempuh sesuatu yang bertentangan arah’ dan ‘mengalu-alukan, menyambut kedatangan’. Di samping mengalu-alukan kedatangan abad kedua puluh satu yang menjelang, ketiga-tiga penulis ini mempunyai keyakinan bahawa Tamadun Melayu yang mantap dan telah diperkukuhkan mempunyai kemampuan tinggi untuk menghadapi sebarang cabaran serta mengetepikan segala unsur yang akan merosakkan kemurnian dan ketinggian Tamadun Melayu yang sudah terbina sejak dua ribu tahun yang silam.

Weight 0.328 kg
Dimensions 22.5 × 15 × 1.3 cm
Edition

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Tamadun Melayu: Menyongsong Abad Kedua Puluh Satu”

Your email address will not be published. Required fields are marked *