Ulama Melawan vs. Ulama Tertawan

AUNI HAJI ABDULLAH merupakan seorang penulis sejarah politik Islam dan dikenali sebagai seorang aktivis pelajar yang giat di peringkat universiti dan nasional. Beliau pernah memegang jawatan Pengerusi Dewan Mahasiswa PMUKM dan Setiausaha Agung Persatuan Kebangsaan Pelajar-Pelajar Islam Malaysia (PKPIM). Beliau kemudiannya menyertai perkhidmatan kerajaan sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Sepanjang bertugas dengan kerajaan selama 30 tahun, beliau berpengalaman berkhidmat di kedutaan Malaysia di Jeddah dan Tokyo. Antara karya-karya beliau sebelum ini ialah Lintasan Sejarah Islam (1973), Islam dalam Sejarah Politik dan Pemerintahan di Alam Melayu (1991), Hisbah dan Pentadbiran Negara (2000), Islam dan Perdagangan dalam Sejarah Alam Melayu (2001), Tradisi Pemerintahan Islam dan Kolonialisme dalam Sejarah Alam Melayu (2005).

SIRD (Cetakan pertama, 2018)
385 halaman, termasuk Bibliografi dan Indeks

RM40.00

In stock

Product ID: 2498 SKU: 9789672165088 Categories: ,

“Karya terbaru Saudara Auni Haji Abdullah ini memang tepat penulisannya ketika umat kini umumnya masih dangkal menguasai pengetahuan Islam sehingga menyebabkan berlakunya kekusutan serta kekeliruan pemikiran.

Justeru, matlamat utama penulis untuk menghuraikan keserasian dan pertembungan dua kelompok terpenting dalam sejarah peradaban Islam iaitu umara’ dan ulama’ diharap akan meluaskan wacana mengenai peranan ulama dalam politik dan pentadbiran negara.”

— Dr Muhammad Nur Manuty

Weight 0.615 kg
Dimensions 16 × 1 × 21.5 cm
Edition

Format

ISBN

9789672165088

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Ulama Melawan vs. Ulama Tertawan”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.