Out of stock

Undang-Undang Laut Melayu: Undang-Undang Perahu dan Undang-Undang Belayar

Oleh: Ahmad Jelani Halimi

DBP (Cetakan Pertama 2013)
159 halaman

RM15.00

Out of stock

Product ID: 496 Category: Sub-subjects: , , ,

Buku Undang-Undang Laut Melayu: Undang-Undang Perahu dan Undang-Undang Belayar membincangkan pelbagai perkara yang berkaitan dengan perahu dan pelayaran termasuklah peraturan tentang perahu, hukuman terhadap penjenayah yang melakukan pelanggaran undang-undang di dalam perahu, peraturan menumpang dan menyewakan perahu, peraturan berdagang dan berkongsi dagangan yang dibawa oleh perahu, serta tugas dan tanggungjawab pegawai perahu atau anak perahu.

Kepelbagaian ragam manusia dalam sesebuah komuniti tentulah akan menimbulkan berbagai-bagai peristiwa dan konflik. Oleh itu, bagi menjamin keharmonian sesebuah masyarakat dan menyelesaikan konflik yang berlaku, penguatkuasaan terhadap undang-undang atau peraturan amat diperlukan.

Sejak awal perkembangan tamadun Melayu hingga sebelum tanah Nusantara dijajah oleh kuasa Barat, kehidupan orang Melayu amat bergantung pada laut. Mereka menjadi pelaut, nelayan, pedagang maritim dan kadang-kadang terpaksa menjadi lanun atau perompak laut. Maka lahirlah beberapa versi undang-undang laut Melayu seperti Undang-undang Perahu dan Undang-Undang Belayar. 

Weight 0.235 kg
Dimensions 14.0 × 1.7 × 21.5 cm
Edition

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.