Kanon Melayu

NORAZIMAH ZAKARIA adalah Pensyarah Kanan di Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan Melayu, Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Pendidikan Sultan Idris.

Penerbit UKM (Cetakan Kedua, 2021)
242 halaman termasuk Rujukan dan Indeks

RM35.00

In stock

ISBN: 9789674123857 Product ID: 2074 Subjects: , , Sub-subjects: , ,

Kanon Melayu adalah sebuah kajian yang melihat hukum kepengarangan abad ke-19 berdasarkan peranan pencerita dan teks sebagai genre sintesis dan cermin, disamping penentuan sosial yang mempengaruhi proses kepengarangan berdasarkan persoalan Sosiologi Sastera. Kanon merujuk kepada teks Sejarah Melayu yang dianggap sebagai model kepada penulisan genre annal atau silsilah. Sejarah Melayu dilihat sebagai teks yang memberi jaminan kepada kesahihan kebenaran. Pengarang tradisi adalah seorang penyalin, penterjemah kerana dia boleh menyadur, merombak dan menyesuaikan sesebuah karya yang asli supaya menjadi karya yang lebih menarik berdasarkan cita rasanya dan mengikut kepada budaya yang melahirkannya. Peranan pengarang sebagai ‘dagang’ yang mengulang kembali teks kanon, iaitu Sejarah Melayu bagi menghasilkan Hikayat Melayu dilihat mempunyai fungsi yang tertentu.

Hikayat Melayu menceritakan kisah zaman sebelum kerajaan Siak, iaitu kisah kesultanan Melayu Melaka sehinggalah kepada kisah kemangkatan Raja Kecil sebagai seorang sultan yang berdaulat dan meninggalkan keturunannya, iaitu di sebelah anak gahara daripada Tengku Mahmud (yang berbalah dengan abangnya Raja Alam, anak orang biasa untuk merebut gelaran Yang Dipertuan Besar Siak) sehinggalah kepada zaman Tengku Akil untuk menerajui pemerintahan di Siak. Tengku Said telah mengisahkan hubungan darah yang berlaku antara Raja Kecil dengan Sultan Mahmud II sebagai peneraju utama cerita, kelangsungan cerita dapat berjalan dengan lancar dengan beberapa episod yang dikaitkan secara langsung dengan kewibawaan Raja Kecil sebagai berdarah keturunan Melaka.

Konsep daulat yang ada pada Raja Kecil adalah kesinambungan daripada konsep waadat yang berlaku antara Seri Teri Buana dan Demang Lebar Daun dalam Sejarah Melayu. Sebagai seorang yang berketurunan langsung daripada Iskandar Zulkarnain dan seterusnya Sultan Mahmud II maka daulat yang ada pada diri Raja Kecil tidak boleh dipertikaikan. Hikayat Melayu bukan sahaja lahir sebagai dokumen budaya atau sastera namun kelahirannya amat penting pada zaman dan keturunannya.

Senarai Rajah
Prakata
Pendahuluan

1. Kepengarangan Sastera Melayu Tradisi
2. Sejarah Melayu Sebagai Kanon dan Genre Sintesis
3. Gaya Penulisan Hikayat Melayu
4. Ruang Lingkup Penulisan
5. Kepengarangan Hikayat Melayu
6. Nilai Sebuah Genre Adab

Rujukan
Indeks

Weight0.365 kg
Dimensions22.7 × 15.1 × 1.2 cm
Author(s)

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.