Rindu Aroma Padi Bunting

ARENA WATI (1925-2009) adalah penerima Anugerah Sastera Negara 1988.

DBP (Cetakan Pertama, 2012)
568 halaman

RM40.00

In stock

ISBN: 9789834606312 Product ID: 594 Subjects: , Sub-subject:

Rindu Aroma Padi Bunting, lanjutan kisah novel Sukma Angin (DBP, 1999) yang mengisahkan keluarga keturunan Raja Zainon di Malaya dan keturunan Inna Karaeng Sunggu di Makasar yang mempunyai pertalian darah dan persemendaan, yang terpaksa berpisah kerana Perang Dunia Kedua dan juga terlibat dalam peristiwa sejarah Nusantara, iaitu perjuangan melawan kolonial, hingga membawa kepada kemerdekaan Indonesia (1945) dan Malaya (1957).

Walaupun sebahagian daripada mereka terpaksa merantau sehingga ke Amerika Syarikat, namun jauh di sudut hati mereka, terimbau nostalgia kampung halaman dan rindu kepada aroma padi bunting di tanah air. Buah tangan terakhir Arena Wati ini tetap memperlihatkan kemahiran Arena Wati mengolah naratif yang berat tetapi menarik, yang bergerak dalam latar belakang politik, ekonomi, dan sosial, di samping agama, adat resam dan romantisisme bangsa Melayu. Walaupun ia hanya ‘ideo-teoris’, iaitu menggunakan naratif untuk meluahkan idea-idea besar (bukan kenyataan sebenar), ia dapat dijadikan sebagai panduan untuk menjadikan Melayu sebagai bangsa yang besar di dunia. Pengakhiran kisah ini terdapat dalam Pada Sayap Burung Helang (DBP, 2010), yang menjadi kemuncak dan penutup dalam Trilogi Bara-baraya.

Weight0.507 kg
Dimensions18.5 × 11.2 × 3 cm
Author(s)

Format

Language

Publisher

Year Published

  1. Adnan A. (verified owner)

  2. Muhamad Fahmi Mohamad Nawawi (verified owner)

    Buku diterima dengan bungkusan yang kemas. Kondisi buku cantik, sesuai untuk sesiapa yang mengumpul karya Sasterawan Negara Arena Wati.

  3. Masayu Mat (verified owner)

  4. SYAFINAZ M. (verified owner)

  5. Muhammad Hisyam Bin Hasan (verified owner)

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.