Manikam Kalbu

FAISAL TEHRANI (b. 1974 – ) atau nama sebenarnya Mohd Faizal Musa adalah seorang penulis dan sarjana Pengajian Melayu. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia sebagai Felo Penyelidik di Institut Alam dan Tamadun Melayu.

DBP (Cetakan Ketiga, 2015)
364 halaman termasuk Glosari

RM25.00

In stock

Product ID: 25317 Subject: Sub-subject:

Manikam Kalbu adalah sebuah novel remaja yang dihasilkan berdasarkan pembacaan dan kajian yang mendalam serta gabungan antara tema, plot, watak dan perwatakan, latar dan bahasa yang kuat dan menarik. Novel ini mengisahkan cinta Ziryab terhadap kegemilangan Melayu dalam dunia fesyen dan busana. Makna dan falsafah Melayu tercermin pada kurungannya yang cermat dikenakan. Dia menggali semua ketakjuban dalam kesenian. Katanya, ‘sains itu, hanyalah proses sedang seni itu hasilnya’. Dia. mempunyai seekor kucing, Manikam Kalbu, dan kucing montel itu penghubung cinta dua zaman. Dunia remaja yang bergelombang. Sebuah novel humor dua zaman yang langka dalam kesusteraan Melayu.

Weight0.324 kg
Dimensions18.3 × 11.4 × 2 cm
Author(s)

Format

Language

Publisher

Year Published

5.0
Based on 1 review
5 star
100
100%
4 star
0%
3 star
0%
2 star
0%
1 star
0%
  1. LUQMAN HAKIM (Verified Reader)

    Saya suka betul perkhidmatan yang diberi oleh Kawah Buku ni! Selain penghantarannya yang cepat dan bungkusan yang cukup kemas, dapat lagi sekeping penanda buku yang memang cantik yang disertakan sebuah puisi indah. Saya lebih semangat nak membaca buku ni dan saya ingin mengucapkan syabas di atas perkhidmatan yang diberikan. Saya tidak sabar untuk pembelian yang seterusnya. Terima Kasih!

    Image #1 from LUQMAN HAKIM
    (0) (0)

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

More from this Author