Out of stock

Bercanda dengan Mahathir

RUSTAM A. SANI (1944–2008) merupakan pensyarah sains sosial di Universti Malaya. Beliau terlibat dalam penulisan dan syair. Dalam politik, beliau ialah Timbalan Presiden Parti Rakyat Malaysia yang kemudian bergabung menjadi Parti Keadilan Rakyat.

R Publishing Services (2015)
231 halaman

 


PENAFIAN: Judul ini menepati keadaan NOS, atau “naskhah baru stok lama”. Justeru, sesetengah naskhah berkemungkinan mempunyai kesan cacat seumpama halaman bernoda, sumbing, melengkung, lusuh, dan sebagainya. Pelanggan dinasihatkan agar meneliti gambar tambahan yang disediakan untuk mendapat gambaran lebih jelas mengenai keadaan naskhah sebelum membuat pembelian.

RM20.00

Out of stock

ISBN: 9789832949053 Product ID: 2276 Subjects: , Sub-subjects: ,

Bercanda dengan Mahathir merupakan himpunan rencana-rencana akhbar yang ditulis oleh Rustam A. Sani, seorang penganalisis politik yang prolific lagi gigih. Karya-karya yang dihimpunkan dalam buku ini meliputi ruang waktu antara tahun 1998 hingga 2006—yakni sejak Rustam memperluaskan bidang kegiatannya daripada sekadar menjadi penganalisis sosiologi politik akademik untuk turut menjadi penggiat politik pembangkang dan gerakan reformasi. Namun demikian, nada kritis yang mencirikan rencana-rencana ini bukanlah sesuatu yang baru bagi Rustam.

Sejak beliau bergiat dalam penulisan kolum-kolum di akhbar-akhbar dan majalah-majalah arus perdana seperti Dewan Masyarakat, Utusan Malaysia dan New Straits Times, Rustam telah menulis dalam nada yang demikian. Tetapi setelah penglibatannya dalam gerakan reformasi, kesempatannya menulis dalam akhbar-akhbar arus perdana itu telah dihalang pihak berkuasa—dan Rustam terpaksa menulis hanya di akhbar-akhbar dan majalah-majalah gerakan reformasi dan pembangkang seperti Detik, Suara PRM, Suara Keadilan, Harakah dan sebagainya. Dalam buku ini dikumpulkan 33 artikel Rustam yang secara langsung mengkritik pemerintahan Mahathir—dan didahului dengan sebuah Kata Pengantar baru.

Weight0.2 kg
Dimensions21.5 × 14 × 0.6 cm
Author(s)

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.