Out of stock

Guru-Guru Melayu: Peranan dan Perjuangan pada Zaman Penjajahan

Oleh: Hasnah Husiin

DBP (Cetakan Pertama 2009)
366 Halaman

RM30.00

Out of stock

Product ID: 551 SKU: 9789834602895 Categories: , Tags: , , , , , , ,

Buku Guru-Guru Melayu: Peranan Dan Perjuangan Pada Zaman Penjajahan membincangkan peranan guru-guru Melayu pada zaman penjajah (1900-1941) dalam usaha untuk memajukan masyarakat Melayu yang mundur dari pelbagai aspek kehidupan. Perjuangan guru-guru Melayu pada waktu itu bukan sahaja terhadap pembelajaran dan pengajaran di sekolah, malah lebih daripada itu.

Mereka bertindak sebagai agen utama perubahan masyarakat Melayu dalam bidang politik, ekonomi dan sosial. Guru-guru Melayu merupakan golongan profesional yang paling agresif memajukan masyarakat Melayu. Keadaan masyarakat Melayu yang mundur dan tertinggal jauh oleh bangsa asing tidak dibiarkan begitu sahaja. Pelbagai langkah yang diambil untuk mengeluarkan orang Melayu dari kepompong kemunduran dan kemiskinan.

Sumbangan guru-guru  Melayu disalurkan melalui akhbar dan majalah, selain lawatan dan perjumpaan secara langsung dengan masyarakat. Apakah kesan peranan ini terhadap kedudukan masyarakat Melayu dan apakah yang diperjuangkan oleh guru-guru Melayu? Semuanya terjawab dalam buku ini.

Weight 0.504 kg
Dimensions 14 × 2.5 × 21.5 cm
Edition

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Guru-Guru Melayu: Peranan dan Perjuangan pada Zaman Penjajahan”

Your email address will not be published. Required fields are marked *