Out of stock

Pengenalan Tamadun Islam Dalam Institusi Kewangan

HAILANI MUJI TAHIR adalah pensyarah di Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia. Belau berkelulusan Sarjana dalam Ekonomi Islam dari universiti yang sama.

DBP (Cetakan kedua, 1988)
84 halaman

RM5.00

Out of stock

Pengenalan Tamadun Islam Dalam Institusi Kewangan memaparkan sistem ekonomi Islam khususnya mengenai institusi kewangan Islam (Bayt al-Mal) sejak zaman Rasulullah S.A.W, zaman Khulafa’ al-Rasyidin, zaman kerajaan Umayyah, zaman kerajaan Abbasiyah sehinggalah pada masa sekarang.

Dalam membincangkan sistem tersebut, penulis telah menjelaskan sejarah pertumbuhan dan perkembangan Bayt al-Mal, sumber harta dan konsep penggunaan dan agihan harta Bayt al-Mal yang menjadi asas bagi kekuatan ekonomi umat Islam. Di samping itu penulis menghuraikan cara-cara pengurusan harta Bayt al-Mal yang dapat dijadikan pedoman atau panduan oleh masyarakat Islam pada masa kini.

Pengenalan Tamadun Islam Dalam Institusi Kewangan sesuai dibaca oleh penuntut-penuntut universiti dan maktab, juga mereka yang ingin mengetahui serta mengkaji sistem Ekonomi Islam yang sebenarnya.

Weight 0.120 kg
Dimensions 14.0 × 0.7 × 21.5 cm
Edition

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Pengenalan Tamadun Islam Dalam Institusi Kewangan”

Your email address will not be published. Required fields are marked *