Out of stock

Ikhtisar Sejarah Kelantan

Abdul Razak Mahmud merupakan penulis buku Pengantar Sejarah Patani (Pustaka Aman Press 2001), Bunga Rampai Persuratan Melayu Wilayah Timur: Sejarah Pemikiran dan Karya (Pustaka Aman Press 2009), Ulama’ Besar dari Patani (UKM 2002), Al-Quran dan Sejarahnya (MAIK 2017).

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu (Terbitan 2015)
282 halaman
ISBN 9789832391227

RM40.00

Out of stock

Ikhtisar Sejarah Kelantan

Sudah bukan rahsia lagi kalau Negeri Kelantan Darulnaim dikenal sebagai sebuah negeri yang sangat berlainan daripada negeri-negeri Melayu yang lain di Semenanjung Malaysia. Kelainan ini bukan sahaja tampak pada warna Melayu dan Islamnya yang kental, pada permainan politiknya yang culas dan cenderung berani, pada warisan seni dan budayanya yang kaya dan pelbagai, pada dialek, bahasanya yang ganjil atau pada watak Kelantanesenya yang keras dan tegar, akan tetapi juga dapat dirujuk  dan ditelusuri lewat sejarahnya yang panjang dan lama. Malah tidak salah kalau dikatakn bahawa “faktor sejarah” ini turut berperanan membentuk watak dan jati diri Kelantan sehingga menjadikannya sangat berlainan dan berbeza daripada saudara-saudara Melayunya yang lain.

Kerana kelainannya yang seperti ini, maka jangan hairan apabila negeri Kelantan sentiada dapat menggamit perhatian para pelancong , atau malah para ilmuan dari berbagai pojok dunia, untuk datang bertemasya atau membuat kaji selidik di negerinya yang terpencil dan dikucilkan tetapi indah ini.

Buku ini adalah secuil dari upaya yang dapat kami lakukan dalam usaha mengungkapkan khazanah kekayaan sebuah negeri yang dikenal dengan berbagai nama dan jolokan ini.

Weight 0.570 kg
Dimensions 15.5 × 2 × 23.4 cm
Edition

Format

Language

Publisher

Year Published

Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

More from this Author

 • Kesultanan Melayu Kelantan
  Out of stock

  Kesultanan Melayu Kelantan

  , , RM85.00
 • Pengembaraan ke Kedah, Perlis dan Kelantan
  Out of stock

  Pengembaraan ke Kedah, Perlis dan Kelantan

  , RM12.00
 • Sultan Ismail Petra: Sultan dan Yang Dipertuan bagi Negeri Kelantan Darul Naim

  Sultan Ismail Petra: Sultan dan Yang Dipertuan bagi Negeri Kelantan Darul Naim

  RM200.00